Νέο Τμήμα Barista 27/11/2017

Το Blue Cup School of Coffee είναι μία ακαδημία καφέ που απεύθυνεται σε αρχάριους και άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στον καφέ.

Προσφέρουμε βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και προχώρημενα τμήματα για άτομα που ήδη εργάζονται στο χώρο. Διοργανώνονται επίσης σεμινάρια για επιχειρηματίες και γευσιγνώσιες (cupping) single origin καφέδων απο διάφορα μέρη του κόσμου.


Introduction to Coffee (Bean to Cup)

Διάρκεια: 6 ώρες
Εισηγητής: Βασίλης Καρίπογλου

Το Introduction to Coffee είναι η ιδανική επιλογή για καθε νέο barista ή για επαγγελματία που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του. Επίσης για ανθρώπους που αγαπάνε τον καφέ και επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης.

Το ταξίδι ξεκινά από την γενέτειρα στην Αιθιοπία και καταλήγει σήμερα ως ένα σημαντικό προϊόν που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία του, η καταγωγή και η διαδρομή του αποτελούν το πρώτο κομμάτι με τη βοτανολογία, τις ποικιλίες και τις διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας και παρασκευής να ακολουθούν.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει επίσης γευστική δοκιμή με single origin καφέδες και διαφορετικά προφίλ. Γίνεται εισαγωγή στον speciality coffee και παρουσιάζονται ολές οι νέες τάσεις της παγκοσμίας αγοράς.

• H ιστορία του καφέ (History)
• Καταγωγή / Προέλευση (Origin)
• Βοτανολογία / Ποικιλίες
• Η δομή του κόκου
• Ζώνες παραγωγής καφέ
• Η καλλιέργεια
• Μέθοδοι επεξεργασίας
• Καβούρδισμα
• Αποθήκευση
• Speciality Coffee
• Single Origin/Variety Coffee
• Η τέχνη της εκχύλισης
• Μέθοδοι παρασκεύης καφέ
• Νέες τάσεις
• Γευστική δοκιμή (cupping)


Latte Art Techniques

Διάρκεια: 6 ώρες
Εισηγητές: Σωτήρης Χατζηιωσηφίδης

Το πρόγραμμα Latte Art Techniques είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ή να εξελίξετε την τέχνη της δημιουργίας σχεδίων στα ροφήματα σας.

Θα ξεκινήσετε με τη θεώρια για το γάλα και πως αυτό συμπεριφέρεται σε διάφορες θερμοκρασίες. Πώς επηρεάζουν την κρέμα οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά;

Στη συνέχεια με τη βοήθεια των εκπαιδευτών δημιουργήστε τα πρώτα σας σχέδια σε Cappuccino , σοκολάτες και άλλα milky ροφήματα .

• Το γάλα
• Πρωτεΐνες και λιπαρά
• Γευσιγνωσία διαφορετικών τύπων γάλακτος
• Συνδιασμός με καφέ
• Πως επηρεάζεται το latte art από
i) Την ποιότητα της εκχύλισης του καφέ
ii) Την ημερομηνία καβουρδίσματος
iii) Την ποικιλία του κόκκου
• Παρουσίαση εργαλείων για latte και etching art
• Latte Art
• Etching Art


Barista Basic (The Espresso Culture)

Διάρκεια: 6 ώρες
Εισηγητές: Βασίλης Καρίπογλου, Σωτήρης Χατζηιωσιφίδης

Το Barista Basic αποτελεί το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Εδώ ο εκπαιδευόμενος παίρνει όλα τα βασικά εφόδια που χρειάζονται για να εργαστεί στο χώρο του καφέ.

Το κύριο αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε εδώ είναι η παρασκεύη του τέλειου espresso. Αναλύονται όλες οι συνισταμένες που επηρεάζουν την εκχυλισή και κατά συνέπεια την ποιοτητά του. Επίσης παρουσιάζονται όλα τα γνωστά ροφήματα που έχουνε για βάση τον espresso (stretto, lungo, machiatto, cappuccino κ.α.).

Ακολουθεί η πρακτική εκπαίδευση πέντε ωρών. Η ακριβής δοσολογία, ο βαθμός άλεσης και το σωστό πάτημα θα σας οδηγήσουν στην ιδανική εκχύλιση.

Πέραν του espresso o εκπαιδευόμενος μαθαίνει για το γάλα και την παρασκευή της τέλειας κρέμας για cappuccino.

• Η μηχανή του espresso (The Espresso Machine)
• Ο μύλος άλεσης (The Grinder)
• H εκχύλιση του espresso (Espesso Extraction)
• Η συνταγή (Brew Ratio)
• O χρόνος εκχύλισης (Brewing Time)
• Cappuccino
• Άλλα ροφηματα
• Τα εργαλεία του barista

• Προσδιορισμός της συνταγής
• Δοσολογία (Dosing)
• Ρύθμιση μύλου άλεσης (Grinding)
• Σωστό πάτημα (Tamping)
• Ιδανικές εκχυλίσεις
• Δοσολογίες ροφημάτων
• Ο ιταλικός Cappuccino
• Παρασκευή της τέλειας κρέμας
• Νέες τεχνικές
• Καθαριότητα και συντήρηση


The Art of Brewing Coffee

Διάρκεια: 3 ώρες
Εισηγητές: Βασίλης Καρίπογλου, Σωτήρης Χατζηιωσιφίδης

Το πρόγραμμα The Art of Brewing Coffee έχει σαν αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας τον καφέ φίλτρου.

Εδώ αναλύονται όλες οι νέες μέθοδοι παρασκευής καφέ φίλτρου ενώ ο μαθητής κατανοεί πλήρως τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκχύλιση. Εμβάπτιση ή ενστάλαξη και ποια η σημασία του φίλτρου. Η σωστή αναλογία νερού και καφέ καθώς και βαθμός αλεσης για καφέ φίλτρου.

Μάθετε να παρασκευάζετε καφέ με v60, chemex, aeropress και sypho. Πως παρασκευάζεται ο Cold Brew. Ποια η σημασία του νερού.

• Ο φιλτραρισμένος καφές και η διαφορά του από τους υπόλοιπους
• Παράγοντες που επηρεάζουν της εκχύλιση
• Η σημασία του φίλτρου
• Το πορώδες του φίλτρου και το υλικό του
• Σύγκριση φίλτρων
• Η συνταγή ( Brew Ratio)
• Βαθμός Άλεσης (Grinding)
• Η σημασία του PSD
• Χρόνος εκχύλισης (Brewing Time)
• To νερό
• Μέθοδοι ενστάλαξης (pour over)
• Μέθοδοι εμβάπτισης (immersion)
• Chemex
• Hario V60
• Syphon
• Aeropress
• Moka Pot
• French Press
• Cold Brew


Introduction to Coffee: 6 ώρες

Barista Basic: 6 ώρες

Brewing: 3 ώρες

Latte Art: 6 ώρες

Τεχνικά Μέρη Μηχανών – Νερό: 3 ώρες


Σύνολική διάρκεια τμήματος: 24 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 300€


Barista training & Latte Art | Call for more information 2310.900.666 | 6948018469 | info@thebluecup.gr